افراد بلغمی مزاج (سرد و تر)
غذاهای مضر برای افراد بلغمی مزاج
تمام مواد لبنی مانند شیر ، ماست، دوغ، کره، سرشیر ، خامه ، پنیر و کشک برای افراد بلغمی مزاج مضر هستند . ترشی جات ، سرکه، شور، برنج سفید، عدس ، سیب زمینی ، آب یخ ، انواع نوشابه های گازدار ، چای ، قهوه، نسکافه،سوپ جو ، آش جو، میوه جات ترش و کال ، نارنگی ، کیوی ، گرمک ، خیار پوست کنده ، قارچ ، ماش ، جو ، گوشت گاو و گوساله ، انواع گوشت سفید ، سس ، رب ، گوجه فرنگی ، پرخوری ، غداهای فریز شده و غذاهای زود پز شده ، کدو خورشتی ، همه غذاهای ساندویچی ، شیرینیجات قنادی ، همه غذاهای سردی بخش ، استفاده از چند نوع غذا با هم ، نوشیدن مایعات همراه با غذا و یا بلافاصله بعد از آن ، آش رشته ، ماکارونی و همه تنقلات مصنوعی مانند پفک ، شکلات ، آدامس ، بیسکویت ، یخمک ، نوشمک، چیپس و.... مصرف این نوع مواد غذایی ، خلط بلغم را فعال می کند و آن را افزایش می دهد .

غذاهای یاد شده باعث بیمار هایی می شود که از نظر پزشکی مدرن برای آن ها درمانی وجود ندارد . بهترین درمان اینگونه اشخاص استفاده نکردن از غذاهای نام برده است . یکی از مهمترین دلایل علمی استفاده نکردن از این نوع غذاها پایین بودن اسیدیته آن هاست که در بدن ایجاد اسیدوز میکند . اسیدوز روی اعصاب مرکزی اثر مخربی می گذارد و این سیستم را به مرور فلج میکند.
غذاهای مفید برای افراد بلغمی مزاج
تمام غذاهای گرمی بخش از قبیل گوشت شتر ،گوشت گوسفند ، گوشت کبوتر ،گوشت سار ، گوشت گنجشک ، گوشت بوقلمون کباب شده .
میوه جات : همه میوه های رسیده و شیرین
ادویه جات : هل ، دارچین ، زنجبیل ، زعفران ، جوز هندی ، فلفل سیاه و فلفل سفید و دانه فلفل ، دانه خردل ، سیر و موسیر
ریشه ها : چغندر ، شلغم، هویج، کلم قمری ، ترب سیاه و سفید
سبزیجات : کلیه سبزیجات گرم اعم از انواع کلم ، ساقه کرفس ، نعناع ، ریحان ، جعفری ، مرزه ، ترخون ، تره و شوید
حبوبات : نخود ، گندم ، لوبیا چیتی ، لوبیا کشاورزی یا کپسولی ، دال عدس و لپه، در صورت استفاده کردن از سایر حبوبات و غلات بهتر از ادوه جات گرم همچون زیره سیاه ، زیره سبز ، زنجبیل ، دارچین ، هل ، زعفران و کمی زردچوبه استفاده شود .
از بذرهای ملین مانند تخم ریحان ، تخم شربتی ، قدومه شیرازی ، خاکشیر و بارهنگ نیز می توان استفاده کرد.
از خشکبار : بادام ، گردو ، فندوق ، پسته ، کنجد و ارده مفید بوده و از عسل و شیره خرما می توان مصرف کرد.
استفاده از این مواد غذایی بسیاری از بیماری های اتوایمیون مانند رماتیسم ، پارکینسون و سایر بیماری های صعب العلاج را درمان می کند .اکثر افراد مبتلا به این بیماری ها از طبع سرد برخوردار هستند .

افراد سوداوی مزاج(سرد و خشک)
غذاهای مضر برای افراد سوداوی مزاج
بادمجان ، غذاهای نمک سود مانند ماهی دودی ، ماهی شور ، خیار شور ، نمک زیاد ، پنیر شور ، گوشت گاو و گوساله و گوشت حیوانات پیر و همچنین غذاهای مانده و بیات ، مسات ، پنیر ، چای شیرین ، شیرینی جات قنادی و مصنوعی ، ترشی جات ، سرکه ، شور ،گوجه فرنگی ، سس ، رب ، همه غذاهای ساندویچی ، آب یخ ، مرغ ، تخم مرغ ماشینی ، ماهی ، برنج سفید ، خوراک عدس ( عدسی ) ، نوشیدن مایعات همراه با غذا ، غذاهای سرخ شده ، غذاهای فریز شده ، غذاهای زود پز شده ، تنقلات مصنوعی مانند شکلات ، پفک ، چیپس، بیسکویت ، یخمک ، کاکایو و.....
افارد سوداوی مزاج از نوشیدن چای به خصوص چای شیرین و همچنین از مصرف نسکافه ، قهوه و دوغ جدا باید خودداری کنند . معمولا اشخاص سوداوی مزاج علاقه فراوانی به نوشیدن چای ، دوغ و ماست پیدا میکنند که باید از مصرف آن ها پرهیز کرد .
غذاهای مفید برای افراد سوداوی مزاج
همه غذاهای گرمی بخش مانند گوشت گوسفند ، گوشت شتر ، گوشت کوبتر ، گوشت گنجشک و گوشت سار . در صورت مصرف برنج حتما از شوید و زیره سیاه استفاده شود .سبزیجات گرم مانند نعناع ، ریحان ، ترخون ، مرزه ، جعفری ، تره ، انواع کلم ، ساقه کرفس ، عسل ، توت ، کشکش ، انجیر ، خرما ، هل ، دارچین ، زنجبیل ، زعفران ، زیره و استفاده از بذر های ملین مانند قدومه شیرازی ، تخم شربتی و سایر ملین های ملایم از جکله خوراکی های مفیده برای افراد سوداوی مزاج است .
افراد دموی مزاج(گرم و تر)
غذاهای مضر برای افراد دموی مزاج
انواع غذاهای سرخ شده ، چرب و پر حجم ، شیرینی جات قنادی و مصنوعی ، پرخوری ، ادویه جات تند ، غذاهای شور ، انواع شور ( کلم شور ، خیار شور و....) گوشت زیاد ، کره و خامه ، غذاهای نشاسته ای ، آب یخ ، نوشابه ، تخم مرغ ، دوغ ، نوشیدن مایعات همراه با غذا و یا بلافاصله بعد از آن ، خرما ، رطب ، توت خشک،کشکش ، سس ، رب ، ترشی جات ، سرکه ، سیر ، چای ، قهوه ، نسکافه ، ماست ، بادمجان و غذاهای ساندویجی.
غذاهای مفید برای افراد دموی مزاج
نوشیدن روزی شش لیوان اب خنک نیم ساعت قبل و دو ساعت و نیم بعد از غذا ،زرشک ، کاهو ، خیار و میوه جات به خصوص سیب درختی همراه با پوست و دانه های آن ، انار ، سبزیجات ، سوپ جو ، لیمو ترش تازه ،استفاده از سالاد قبل از غذا ، روغن زیتون ، حبوبات و غلات جوانه زده ( مثل گندم ، جوی دوسر ، ماش و عدس ) بذرهای ملین ( مانند خاکشیر ، اسفرزه ، تخم ریحان ، بالنگو ، بارهنگ ، تخم مرو ) ، عسل به مقدار کم ، غذاهای خام ( میوه جات و سزیجات ) ، انواع توت به خصوص شاه توت ، کدو خورشتی ، نوشیدن دو تا سه لیوان آب زرشک که سریعا خون را به حالت طبیعی باز میگرداند ، کم خوری ، استففاده از غذاهای ساده و کم کالری مانند سبزیجات بخارپز، به افرادی که دموی مزاج هستند نیز نرمش و ورزش توصیه می شود .
افراد صفراوی مزاج(گرم و خشک)
غذاهای مضر برای افراد صفراوی مزاج
چای ، قهوه ريال نسکافه ، لبنیات ، تخم مرغ و انواع غذاهای فریز شده ، زود پز شده ، و سرخ شده ، سس ، رب، غذاهای چرب و پر حجم ، ماکارونی ، آش رشته ، سیر و همه غذاهای گرم ، ادویه جات تند ، آب یخ ، نوشابه ، نوشیدن مایعات همراه با غذا یا بلافاصله بعد از آن ، شیرینی جات قنادی و مصنوعی ، آحیل شور ، گوشت قرمز ، بریده بریده غذا خوردن ، ( یعنی انسان مدام در حال خوردن باشد مانند تخمه شکستن و خوردن تنقلات ) ، خوردن بادمجان ، موز ، همه غذاهای ساندویجی مانند سوسیس ، کالباس ، کوکتل ، سمبوسه ، فلافل ، پیتزا ، همبرگر ، و خوردن خربزه ، آناناس و طالبی .
علت ممنوع بودن این غذاها برای افراد صفراوی مزاج این است که اسیدیته این غذاها و نیز اسیدیته کبد بالاست . استفاده از این مواد باعث افزایش دمای کبد و ترشح زیاد صفرا و در نتیجه ایجاد راه بندان در مجاری کبد می شود . این حالت موجب تشکیل سنگ های صفراوی در کیسه صفرا می شود و علایمی نظیر یبوست ، زرد شدن چهره ، و دردهای شدید در ناحیه سمت راست بدن در زیر دنده راست را در پی دارد .
غذاهای مفید برای افراد صفراوی مزاج
همه انواع مرکبات ، انار ، شاه توت ، خیار ، سیب ، گلابی ، آلبالو ، گیلاس ، آلو ، گوجه سبز و زرشک برای افراد صفراوی مزاج مفید هستند
بهترین دارو برای این گونه افراد ، هندوانه ، گرمک ، کدو خورشتی ، هویج فرنگی ، روغن زیتون ، سوپ جو با پاچه گوسفند و همراه با تعدادی آلو بخارا و سبزیجات مانند اسفناج و گشنیز و لیمو ترش تازه و روغن زیتون است .همچنین سیب زمینی بخار پز ، قارچ ، بامیه خورشتی ، پیاز ، برگه هلو ، برگه زرد آلو ، مغز بادام خام ، برنج سفید با روغن زیتون ، کدو حلوایی ، نخود فرنگی ، عدس ، ماش ، جوی دوسر ، مخمر و لیمو عمانی برای افراد صفراوی مزاج بسیار مفید است
نوشیدن روزانه یک تا سه لیوان آب زرشک ، نیم ساعت قبل از غذا و دو ساعت و نیم بعد از آن نیز فوق العاده است.
منبع : انواع مزاج ها دکتر دریایی