جستجو

مزاج شناسی: فلسفه گرمی و سردی انواع خوراکی ها

رایگان
در این بخش از آموزه ها ،دکتر بارتر قصد دارد شما را با مزاج انواع خوراکی ها آشنا کند. دکتر بارتر خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد می کند. چرا که با خواندن آن ، با مزاج بسیاری از خوراکی ها آشنا می شوید.

فلسفه گرمی و سردی خوراکی ها

چینی ها نزدیک به 90 % بیماری ها را با روش های گیاهی و طب سوزنی درمان کرده اند و داروهای خود را به دو سوم کشورهای جهان صادر می کنند و ما هرروز شاهد گرایش شرکت های داروسازی معروف جهان به ساخت داروهای گیاهی هستیم.پیشینیان ما گرمی را به خوراکی های طبیعی انرژی دهنده اطلاق می کردند مانند شیرین مزه ها مانند عسل ، و تند مزه ها مانند فلفل.

با مصرف آنها علائم یا عوارض گرمی ایجاد می شود که عبارتند از: انواع عوارض پوستی مانند جوش ، خارش ، کهیر و... ، تورم غدد لنفاوی ، گلودرد ، تلخی زبان،عوارض کبدی ، افزایش عرق ، چرب شدن پوست و مو ، احتمال مذکر شدن جنین ، تقویت حافظه.

خوراکی ها با طبع سرد فاقد انرژی و حرارت هستند.مانند انواع ترشی ها ، میوه های بی مزه مانند خیار ، میوه های ترش مزه مانند مرکبات.

 

عوارض و علایم سردی چیست؟

خواب زیاد ، سستی و بی حالی ، نمناکی پوست،افت فشار خون،سرگیجه ،تهوع ، کم اشتهایی ، اسهال واستفراغ، سیاهی رفتن چشم ، کاهش میل جنسی ، خواب رفتن اعضای بدن، ضعف حافظه برخی از علایم مربوط به سردی زیاد می باشد.

کسی که دارای طبع گرم است، یعنی مزاج او با خوراکی های پرحرارت مانند شیرین یا تند سازگار می گردد.

اگر این فرد سردی مصرف کند به اصطلاح طبع وی سرد و بلغمی می شود که با مصرف کمی گرمی مانند عسل ، خرما ، آویشن و یا عرق نعنا بهبود می یابد.

از سوی دیگر کسی که دارای طبع سرد است، مزاج او با خوراکی های کم حرارت (ترش و بی مزه) سازگاری دارد و با مصرف خوراکی هایی با طبع گرم مانند عسل ، خرما ، انجیر و ... به اصطلاح طبع وی گرم می شود که با مصرف سردی مانند هندوانه، عرق کاسنی و دوغ بهبود می یابد.

نکته : خوراکی های تلخ در هر دو دسته سرد و گرم مشاهده می شوند.خوراکی ها با حرارت و جوشاندن رو به گرمی سیر می کند.

افرادی که پوستی سفید دارند میل به سردی دارند و سبزه پوستان میل به گرمی.

 

طبع گوشت ها

از میان گوشت حیوانات ، گوشت حیواناتی که خار می خورند دارای طبع گرم می باشند.مانند بز و شتر.گوشت ماهی ها ، گوشت گوساله و گاو ، انواع سوسیس و کالباس  و ژامبون ها دارای طبع سرد هستند.گوشت گوسفند ، مرغ و انواع پرندگان دارای طبع معتدل هستند.جالب است بدانید شیر حیوانات تابع گرمی گوشت آنها نیست.

مثلا شیر بز دارای طبع سرد می باشد! شیر گاو دارای طبع سرد بوده و شیر گوسفند دارای طبع گرم می باشد.

شیر مادران نیز دارای طبع گرم وتر است که در تقویت حافظه ، هوش و استقامت بدن تاثیر گذار می باشد.

اگر با خوردن مقادیر زیادی آجیل با طبع گرم مانند تخمه آفتابگردان ،پسته و فندق دچار تورم غدد لنفاوی و گلو درد شدید، محلول های دارای طبع سرد مانند عرق بید ، عرق کاسنی و یا آب هندوانه می تواند در رفع گرمی موثر باشد.

اگر احساس بی حالی و رخوت و کسلی دارید که احتمالا از مصرف زیاد سردی مانند کاهو ، آب لیموی زیاد یا دوغ ترش ناشی می شود که با مصرف کمی گرمی رو به بهبودی می روید.

 

طبع چهار گانه

گذشتگان ما چهار نوع طبع را برای انسان در نظر گرفته اند.سودایی ، بلغمی ، دموی ، صفراوی.

نشانه های سودا:

تیرگی یا زردی پوست ،غلظت خون ،سوزش سر معده ،آشفتگی فکر، ترس از همه چیز ، احساس ناامنی ،شور بودن مزه دهان هنگام بدار شدن از خواب ،افسردگی ،وسواس و خشکی مزاج از نشانه های سودا می باشد.

نشانه های بلغمی :

سستی و رطوبت پوست،تعریق زیاد ،خواب زیاد ، احساس سنگینی چشم در هنگام بیدار شدن از خواب ، آبریزش بینی ، ترش بودن مزه دهان در هنگام بیدار شدن از خواب .

 

نشانه های دموی :

سرخی پوست و صورت ، سنگینی سر ، برآمدگی رگ های خون رسان به مغز، سستی اعضاء ،کندی حواس ،شیرین بودن طعم دهان ،جوش زدن بدن .

 

نشانه های صفراوی:

زردی پوست و چشم ،تلخی دهان ، خشکی زبان و بینی ، خیال پردازی ،هیجان ، پرخاشگری و عصبانیت.

 

با توجه به مواردی که درباره آن صحبت کردیم ، طبع صفراوی مزاجان گرم و خشک (خیلی گرم) است.

طبع دموی مزاجان گرم و تر (کمی گرم) است. طبع بلغمی مزاجان ، سرد و تر (کمی سرد) و طبع سودائی مزاجان سردو خشک (خیلی سرد) است.

در بیشتر اوقات سرد مزاجان ، مبتلا به سودا می شوند و گرم مزاجان مبتلا به صفرا.

 

اگر طبع سودایی باشد، باید خوراکی های دارای طبع گرم و تر تجویز شود.مانند خرما ، نارگیل ، عسل ، جوی دوسر ،لپه ، نخود ، انبه ، زیتون ، استوقدوس ، پونه ، زعفران ، زیره ، زنجبیل ، قهوه ، کاکائو ، هل و بادام هندی.

 

اگر طبع بلغمی باشد ،باید خوراکی دارای طبع گرم تجویز شود ، مانند انگور ، طالبی ، شلغم ، انواع ترب ، پیاز ، لوبیا و انجیر.

 

اگر طبع دموی باشد ،باید خوراکی های دارای طبع سرد و تر تجویز شود مانند توت فرنگی ، لیمو ترش ، هندوانه ، کاهو ، شلیل ، نارنگیو پرتغال.

 

اگر طبع صفراوی باشد ، باید خوراکی های سرد تجویز شود ، مانند لیمو شیرین ، بالنگ ، زالزالک ،سنجد،لیمو عمانی ، نشاسته و سرکه.

نقد و بررسی خود را بنویسید Close Review Form
  • فقط کاربرانی که ثبت نام کرده اند می توانند نقد و بررسی ها را بنویسند.
*
*
بد
عالی
*
*
*
توضیحات

فلسفه گرمی و سردی خوراکی ها

چینی ها نزدیک به 90 % بیماری ها را با روش های گیاهی و طب سوزنی درمان کرده اند و داروهای خود را به دو سوم کشورهای جهان صادر می کنند و ما هرروز شاهد گرایش شرکت های داروسازی معروف جهان به ساخت داروهای گیاهی هستیم.پیشینیان ما گرمی را به خوراکی های طبیعی انرژی دهنده اطلاق می کردند مانند شیرین مزه ها مانند عسل ، و تند مزه ها مانند فلفل.

با مصرف آنها علائم یا عوارض گرمی ایجاد می شود که عبارتند از: انواع عوارض پوستی مانند جوش ، خارش ، کهیر و... ، تورم غدد لنفاوی ، گلودرد ، تلخی زبان،عوارض کبدی ، افزایش عرق ، چرب شدن پوست و مو ، احتمال مذکر شدن جنین ، تقویت حافظه.

خوراکی ها با طبع سرد فاقد انرژی و حرارت هستند.مانند انواع ترشی ها ، میوه های بی مزه مانند خیار ، میوه های ترش مزه مانند مرکبات.

 

عوارض و علایم سردی چیست؟

خواب زیاد ، سستی و بی حالی ، نمناکی پوست،افت فشار خون،سرگیجه ،تهوع ، کم اشتهایی ، اسهال واستفراغ، سیاهی رفتن چشم ، کاهش میل جنسی ، خواب رفتن اعضای بدن، ضعف حافظه برخی از علایم مربوط به سردی زیاد می باشد.

کسی که دارای طبع گرم است، یعنی مزاج او با خوراکی های پرحرارت مانند شیرین یا تند سازگار می گردد.

اگر این فرد سردی مصرف کند به اصطلاح طبع وی سرد و بلغمی می شود که با مصرف کمی گرمی مانند عسل ، خرما ، آویشن و یا عرق نعنا بهبود می یابد.

از سوی دیگر کسی که دارای طبع سرد است، مزاج او با خوراکی های کم حرارت (ترش و بی مزه) سازگاری دارد و با مصرف خوراکی هایی با طبع گرم مانند عسل ، خرما ، انجیر و ... به اصطلاح طبع وی گرم می شود که با مصرف سردی مانند هندوانه، عرق کاسنی و دوغ بهبود می یابد.

نکته : خوراکی های تلخ در هر دو دسته سرد و گرم مشاهده می شوند.خوراکی ها با حرارت و جوشاندن رو به گرمی سیر می کند.

افرادی که پوستی سفید دارند میل به سردی دارند و سبزه پوستان میل به گرمی.

 

طبع گوشت ها

از میان گوشت حیوانات ، گوشت حیواناتی که خار می خورند دارای طبع گرم می باشند.مانند بز و شتر.گوشت ماهی ها ، گوشت گوساله و گاو ، انواع سوسیس و کالباس  و ژامبون ها دارای طبع سرد هستند.گوشت گوسفند ، مرغ و انواع پرندگان دارای طبع معتدل هستند.جالب است بدانید شیر حیوانات تابع گرمی گوشت آنها نیست.

مثلا شیر بز دارای طبع سرد می باشد! شیر گاو دارای طبع سرد بوده و شیر گوسفند دارای طبع گرم می باشد.

شیر مادران نیز دارای طبع گرم وتر است که در تقویت حافظه ، هوش و استقامت بدن تاثیر گذار می باشد.

اگر با خوردن مقادیر زیادی آجیل با طبع گرم مانند تخمه آفتابگردان ،پسته و فندق دچار تورم غدد لنفاوی و گلو درد شدید، محلول های دارای طبع سرد مانند عرق بید ، عرق کاسنی و یا آب هندوانه می تواند در رفع گرمی موثر باشد.

اگر احساس بی حالی و رخوت و کسلی دارید که احتمالا از مصرف زیاد سردی مانند کاهو ، آب لیموی زیاد یا دوغ ترش ناشی می شود که با مصرف کمی گرمی رو به بهبودی می روید.

 

طبع چهار گانه

گذشتگان ما چهار نوع طبع را برای انسان در نظر گرفته اند.سودایی ، بلغمی ، دموی ، صفراوی.

نشانه های سودا:

تیرگی یا زردی پوست ،غلظت خون ،سوزش سر معده ،آشفتگی فکر، ترس از همه چیز ، احساس ناامنی ،شور بودن مزه دهان هنگام بدار شدن از خواب ،افسردگی ،وسواس و خشکی مزاج از نشانه های سودا می باشد.

نشانه های بلغمی :

سستی و رطوبت پوست،تعریق زیاد ،خواب زیاد ، احساس سنگینی چشم در هنگام بیدار شدن از خواب ، آبریزش بینی ، ترش بودن مزه دهان در هنگام بیدار شدن از خواب .

 

نشانه های دموی :

سرخی پوست و صورت ، سنگینی سر ، برآمدگی رگ های خون رسان به مغز، سستی اعضاء ،کندی حواس ،شیرین بودن طعم دهان ،جوش زدن بدن .

 

نشانه های صفراوی:

زردی پوست و چشم ،تلخی دهان ، خشکی زبان و بینی ، خیال پردازی ،هیجان ، پرخاشگری و عصبانیت.

 

با توجه به مواردی که درباره آن صحبت کردیم ، طبع صفراوی مزاجان گرم و خشک (خیلی گرم) است.

طبع دموی مزاجان گرم و تر (کمی گرم) است. طبع بلغمی مزاجان ، سرد و تر (کمی سرد) و طبع سودائی مزاجان سردو خشک (خیلی سرد) است.

در بیشتر اوقات سرد مزاجان ، مبتلا به سودا می شوند و گرم مزاجان مبتلا به صفرا.

 

اگر طبع سودایی باشد، باید خوراکی های دارای طبع گرم و تر تجویز شود.مانند خرما ، نارگیل ، عسل ، جوی دوسر ،لپه ، نخود ، انبه ، زیتون ، استوقدوس ، پونه ، زعفران ، زیره ، زنجبیل ، قهوه ، کاکائو ، هل و بادام هندی.

 

اگر طبع بلغمی باشد ،باید خوراکی دارای طبع گرم تجویز شود ، مانند انگور ، طالبی ، شلغم ، انواع ترب ، پیاز ، لوبیا و انجیر.

 

اگر طبع دموی باشد ،باید خوراکی های دارای طبع سرد و تر تجویز شود مانند توت فرنگی ، لیمو ترش ، هندوانه ، کاهو ، شلیل ، نارنگیو پرتغال.

 

اگر طبع صفراوی باشد ، باید خوراکی های سرد تجویز شود ، مانند لیمو شیرین ، بالنگ ، زالزالک ،سنجد،لیمو عمانی ، نشاسته و سرکه.